Írta: Dávid Zoltán

2022. június 17-től 22-ig Vallettában, Máltán az English Language Development and an Introduction to CLIL methodology for primary school teachers című továbbképzésen vettem részt. A képzés célja alapvetően nyelvi fejlesztés volt, emellett megismerhettem a CLIL-módszertan alapelemeit is. A kurzus kiválasztásakor számomra az is fontos volt, hogy az iskola (Easy School of English) Valletta óvárosában, egy gyönyörű történelmi épületben található, mivel a szállásom is a közelben volt, lehetőségem nyílt bejárni és alaposan megismerni Málta fővárosának történelmi emlékekben gazdag utcáit.


Angol nyelvtudásom fejlődése szempontjából sokat jelentett ez az egy hét. Sokat kellett beszélnem, nemcsak a tantermi helyzetekben, hanem a hétköznapi „utcai” szituációkban is, ami úgy érzem gördülékenyebbé tette a beszédemet. A CLIL módszertanának tanulmányozását is hasznosnak éreztem. Az utóbbi években egyre gyakrabban kerültem olyan helyzetekbe, amikor a tanórán valamilyen angol nyelvű szöveget, kisfilmet, térképet, tananyagrészletet használtam fel, mert úgy éreztem valamiért szemléletesebben, egyszerűbben vagy más aspektusból tudok a diákoknak valamit megmutatni, a tananyaghoz kapcsolódóan. Ezért foglalkoztatni kezdett a kérdés, hogy hogyan tudom a gyerekek meglévő nyelvtudását felhasználni a tantárgy tanításában, illetve hogyan tudja egy közismereti tárgy szélesíteni a tanulók idegen nyelvi kompetenciáit. A CLIL számos olyan módszert, feladattípust kínál, amit hasznosíthatok, a következő tanévben megpróbálom majd a tanultakat minél inkább a gyakorlatban is felhasználni.
A napok hátralevő részében, a nyelviskolai foglalkozás végeztével, megpróbáltam a sziget turisztikailag legérdekesebb helyszíneit felkeresni. Ez tömegközlekedéssel egész jól megoldható. Ha nem is láttam mindent, de egész jó helyismeretet szereztem. Ez azért is fontos számomra, mert szeptember 4-től 11-ig egy harminc gimnazistából álló csoportot viszünk Máltára szintén az Erasmus program részeként, és a programok megszervezéséhez és a projekt eredményes lebonyolításához ezek a tapasztalatok hasznosak lesznek.
Dávid Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük