Írta: Jakab Olivér Levente – Beszámoló Erasmus+ – Dublin – 2022. augusztus

Az Erasmus + támogatásával augusztus utolsó hetét Dublinban tölthettem. A továbbképzés kiválasztásakor a célom az volt, hogy angol nyelvű környezetben fejleszthessem meglévő tudásom, különös tekintettel a mindennapi kommunikációra. A választásom így esett Írországra, Dublinra és az ELI (English Language Institute) nyelviskolára. 

A képen szöveg, épület, kültéri, út látható

Automatikusan generált leírás


Az iskola a Damme Streeten van, Dublin turisztikai központjában, könnyen és gyorsan megközelíthető volt a szálláshelyemről. Megfigyelésem szerint a képző egyszerre körülbelül 200 – 250 diákot foglalkoztat. A tanulók 99 %-át közép és dél amerikai, valamint közel keleti fiatalok adják, akik munkavállalás céljából tanulják a nyelvet. Körülöttem mindenki spanyolul, portugálul esetleg törökül beszélt, így elsőre kicsit furán éreztem magam, de mivel mindenki nagyon barátságos volt, így hamar leküzdöttem ezt. 

A kurzus egy hetes volt, minden nap reggeltől kora délutánig tartó órákkal. Az iskolába érve a recepción nagyon kedvesen fogadtak. Rögtön egy rövid szóbeli teszten kellett részt vennem, ahol a magamról legfontosabbnak tartott információkat kellett megosztanom, majd ez után csoportba soroltak. Az én csoportomban három brazil, egy bolíviai, egy el salvadori és két török fiatal mellett egy magyar tanuló is helyet kapott rajtam kívül. A2 szintű csoportba kerültem, aminek nagyon örültem, ez a szint teljesen megfelelt arra, hogy felvegyem az oktatás ritmusát. Kommunikációban úgy érzem, hogy kicsit kilógtam felfelé, az első nap után a tanárnő megkérdezte, hogy nem szeretnék-e kurzust váltani, ugyanakkor a nyelvtani tananyagban, amivel dolgoztunk felfedeztem a hiányosságaimat, a csoporttagok is nagyon szimpatikusak voltak, így szívesen maradtam velük a képzés ideje alatt. 

Mivel a csoport ilyen sokszínű volt, a tematika is ehhez kapcsolódott. A napirenden lévő nyelvtani tanagyag (simple past) gyakorlásába minden nap megjelent a nemzetköziség. Így ismerhettem meg többek között a különböző népcsoportok tradicionális ételeit, azt, hogy a legfontosabb nemzeti ünnepeiken milyen hagyományokat őriznek, milyen ruházatot hordanak, ha például házasodni szeretnének, vagy temetésre készülnek. Képet kaphattam a vallási és kulturális hasonlóságokról, különbségekről is. 

A feladatok során nagy hangsúlyt kaptak az infokommunikációs eszközök. Minden előadást laptop és okos tv segítségével tarthattunk meg, mely minden teremben rendelkezésre állt, csak úgy, mint a free wifi. Minden terem légkondicionált volt, tehát ideális környezetben dolgozhattam. 

A képző szinte minden napra kínált iskolán kívüli programot, ezek között mindenki megtalálhatta azt, ami az érdeklődésének a leginkább megfelelt. A felkínált lehetőségek között megtalálható volt a csoportos városnézés, az ukulele est, hosszabb hétvégi kirándulások, és rövidebb kocsmatúrák is. 

A képen szöveg látható

Automatikusan generált leírás

Mivel a képzés megkezdése előtti napon érkeztem Dublinba, volt időm városnézésre, két nap alatt bejártam a főbb nevezetességeket, (Temple Bar, Guinness Storehouse, Trinity College, Dublin Castel, St. Patrick’s Cathedral). 

A képen égbolt, kültéri, épület, régi látható

Automatikusan generált leírás

A hét többi részében inkább a főváros környékének felfedezését tűztem ki célul. Ez jól hozzájárult a nyelv használatához, hiszen saját magamnak kellett megszerveznem az utazásokat. Használnom kellett a tömegközlekedést (jegyet venni, menetrendet tanulmányozni stb.), számos kommunikációs lehetőség adódott (bevásárlás, étkezés, információ szerzés). 

A kirándulások alkalmával eljutottam több közeli városba is, ahol csodálatos környezetben túrázhattam (Howth – cliff walk, Greystone – Bray cliff walk), láthattam korhű kastélyokat, templomokat (Malahide, Howth). 

A képen fű, égbolt, kültéri, füves látható

Automatikusan generált leírásA képen fű, kültéri, égbolt, épület látható

Automatikusan generált leírás

Először láthattam élőben krikett mérkőzést, és nézhettem meg, ahogyan gyerekek hurlinget játszanak (Malahide). Nagy élmény volt a tengerpart felkeresése is (Sandymount, Howth, Greystone, Bray).

A képen víz, kültéri, égbolt, csónak látható

Automatikusan generált leírásA képen kültéri, égbolt, fű, természet látható

Automatikusan generált leírás

Összeségében elmondhatom, hogy nagyon jól éreztem magam Írországban. Jó volt belülről látni egy olyan kultúrát, ahol megfér egymás mellett ennyi különböző ember. Azt láttam, hogy békében élhet egymás mellett bárki, vallási, politikai vagy éppen etnikai hovatartozásától függetlenül.  Az ír emberek kortól függetlenül nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Írország pillanatok alatt a szívemhez nőtt. Minden percét élveztem az itt eltöltött időnek. 

Budapest, 2022. 10. 03.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük