Írta: Matusné Németh Eszter – Lindau – Beszámoló – Erasmus+

2023. március 13-17. között iskolánk Erasmus programja keretében Németországban, a Bodeni-tó melletti Lindauban tölthettem el egy hetet.

Vendéglátóm a Bodensee nyelviskola volt, akik ezt a hetet felejthetetlenné tették számomra. A tanfolyam, amelyen részt vettem (Sprache & Methodik in der Praxis Lehrerinnen und Lehrer für Deutsch als Fremdsprache (MODUL 3.2: Entwicklung der 4 Fertigkeiten)) kettős célt szolgált: egyrészt felfrissíteni a saját nyelvtudásunkat, másrészt bővíteni a módszertani repertoárunkat.

Csoportunk vegyes összetételű volt, a nyelvórákon olyan fiatalokkal dolgoztunk együtt, akik 16-28 év közöttiek voltak és a C1-es nyelvvizsgára készültek. A módszertani foglalkozásokon két cseh kolléganő volt még a társam, ami lehetővé tette, hogy ebben a szűk körben az egyes módszereket alaposan megbeszéljük, végig gondoljuk, hogy a saját csoportjainkban milyen módon tudjuk őket alkalmazni. A módszertani foglalkozásokon a hangsúly azokra a metodikákra került, amelyek a különböző nyelvi készségeket komplex módon fejlesztik és amelyek alkalmazására akkor is van lehetőség, ha a tantermi körülmények nem teszik lehetővé technikai eszközök használatát. Külön előnye volt a tanfolyamnak, hogy tanáraink törekedtek arra, hogy a délutáni módszertani foglalkozásokon megbeszélteket beépítsék a délelőtti nyelvórákba is, így a gyakorlatban is láthattuk, hogyan funkcionálnak az egyes módszerek és nem csak tanári, hanem tanulói szemszögből is megfigyelhettük a működésüket.

Az órák után lehetőség volt a város és a környék felfedezésére is, Bregenzben nem csak múzeumban jártam, hanem a Pfänderbahnnal a hegyekbe is feljutottam, ahonnan gyönyörű a kilátás a környékre. Kolléganőimmel ellátogattunk a Zeppeli-múzeumba és a Wasserburgba is. Külön élményt jelentett, hogy a Lindauba és onnan haza vezető úton lehetőségem volt Salzburg és Innsbruck felkeresésére is, sőt, a régóta vágyott Neuschwanstein mesebeli kastélyába is eljutottam.

Élménydús és szakmailag nagyon hasznos hetet köszönhetek az Erasmus+ programnak és iskolánk koordinátorának.

Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük