Írta: Németvölgyi Anett – Erasmus+ – ETI Málta –

A képen szöveg, személy, talaj, beltéri látható

Automatikusan generált leírás

2022. novemberében Máltán jártam az Erasmus+ program keretében az ETI iskola továbbképzésén.  A kurzus egy hétig tartott és a Boost your ICT Skills – Technology in the Classroom címmel indították. 

A kurzus annak ellenére, hogy nem nyelvtanfolyam volt, interaktív és társalgásorientált, közös nyelvként az angolt használtuk. Az iskola St. Julian’s-ban volt, mely az ország egyik legdinamikusabban fejlődő része. Máltára egyáltalán nem jellemző, hogy magas épületeket építenének, de itt található az ország legmagasabb épülete, a Portomaso Tower.  A turisták inkább a kaszinó és a nyüzsgő éjszakai élet miatt látogatnak erre az országrészre.

Ugyan a kurzus címe utal arra, hogy az informatikához köthető tudásunkat gyarapítjuk, de az iskola nem követelt meg semmilyen előzetes tudást ezen a területen. Tehát kifejezetten azoknak ajánlom, akik színesebbé szeretnék tenni tanóráikat informatikai eszközökkel, de nem profik ebben. B1-es angol nyelvtudást igényelt a kurzus, de volt olyan kolléga, aki csak szavakban, tőmondatban beszélte a nyelvet, mégis tudta követni, hogy mi történik az órán, némi segítséggel abszolválta is az elhangzottakat. 

Idén két olasz (angol és egy olasz), egy német (biológia – kémia), egy szlovák (angol), lengyel (lengyel) szakos kolléganővel kerültem egy csoportba, akik nagyon kedvesek voltak. Nyelvtudásunk elég különböző volt, hiszen az alapoktól a felsőfokig minden szintet képviselt valaki. Így voltak beszédesebb és kevésbé beszédesebb kurzusrésztvevők is, de mindenki igyekezett tudásának legjavát adni az órákon.

A tanfolyam minden nap 9.00 – 14.30-ig tartott, 2 szünettel (15, 30 perces). A képzés során először mindenkinek kellett választani egy témakört, – számomra ez volt a legnehezebb, hiszen jómagam (informatika tanárként) is alkalmazásokat és a segítségükkel való probléma megoldást tanítom a diákjaimnak – amire alkalmazni kellett a tanult alkalmazásokat. Azaz feladatlapokat, dolgozatokat, interaktív anyagokat készíteni és ezeket összeállítani, feltölteni, linkelni egy weboldalra.  

A képen személy, beltéri, modellt állás látható

Automatikusan generált leírás

Érdekes volt számomra még akkor is, ha már jó pár alkalmazást használtam közülük. Itt a programoknak más hasznos oldala is megvilágítást nyert számomra. Összesen kb. 20 – 25 alkalmazás használatát sajátíthattuk el egy hét alatt, emellett kiemelték a Bloom’s taxonomy-n alapuló tanítást, amelybe ez a tudás, amit a képzés alatt kaptunk abszolút beilleszthető. A kurzus utolsó napján elő kellett adnunk – természetesen angolul – az általunk választott témakörből elkészült projektmunkát (WebQuest – itt megtalálod:

http://internetandcommunication.pbworks.com/w/page/151008837/FrontPage). 

Számomra ez volt a legizgalmasabb része a kurzusnak, hiszen még soha nem adtam elő idegen nyelven, kezdetben tartottam is tőle, de sikerült véghezvinni a feladatot és úgy tűnt számomra, hogy a közönségnek is tetszett az alkotásom.

A kurzust elsősorban nyelv-, magyar-, történelem-, biológia-, földrajz szakos tanároknak ajánlom, mert ők tudnak a legtöbbet profitálni az órán hallottakból és ők tudják leginkább alkalmazni a tanultakat tanórájukon. 

Saját nyelvi tudásunkat fejlesztettük a beszélgetések, feladat- és problémamegoldás, az előadás során, valamint a halott tudásanyag segítségével.

Az iskola szervezésében két alkalommal is volt lehetőségem városnézésre menni. Az egyik a fővárosba vezetett, Vallettába, amely Málta kulturális központjának is mondható, a másik pedig Mdinaba, a régi fővárosába, ahol egy profi idegen vezető mesélt a város történetéről, és mutatta meg a helyi nevezetességeket. 

A képen égbolt, kültéri, épület, kormányzati épület látható

Automatikusan generált leírásA képen szikla, kültéri, természet, égbolt látható

Automatikusan generált leírás

Szabadidőmben felfedeztem Málta egyéb szépségeit: a csodálatos tengerpartokat, homokos és köves részeket, részt vettem kolleganőm által ajánlott kikötői hajózáson. Egy helyi utazási iroda segítségével pedig ellátogattam Gozo-ra, Marsalokk-i piacra, Blue Grotto-hoz (egy elefántra hasonlító szikla, körülötte a mesésen szép kék tengerrel), St. Anton’s Garden-be, St. Paul Catacombs-hoz és még sok szép más helyre. Ezen kívül jártam a Rivera Beach-en, mely a legszebb tengerpart, amit valaha láttam. S ha már Máltán jár az ember nem lehetett kihagyni a helyi éttermeket, ahol megkóstoltam több helyi finomságot, a polipot valamint a nyúlhúst, és Mdinában az euro centekért kapható pastizzit.

A képen személy, beltéri, férfi, sütő látható

Automatikusan generált leírás

A legérdekesebb azonban az volt, amikor az egyik vezetett túra alkalmával megkóstolhattuk a kaktuszfüge likőr változatát és egyéb helyi finomságokat (sajtokat, kekszeket, olívabogyót). 

A képen tányér, étel, asztal, beltéri látható

Automatikusan generált leírásA képen tányér, étel, fehér, hús látható

Automatikusan generált leírás

Felejthetetlen élményekkel, új barátokkal és rengeteg szakmai tapasztalattal gazdagodtam a máltai látogatásom során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük