Írta: Jakab-Tegzes Dóra Mariann – Erasmus+ Beszámoló – Dublin – 2022. augusztus

A képen szöveg, személy, beltéri, padló látható

Automatikusan generált leírás

2022. augusztus 22-én Írországba utaztam az Erasmus + program keretében. Az ELI Dublin nyelviskola angol nyelvű kurzusán vettem részt. Az elején nagyon izgultam az utazás és az iskola miatt, de a koordinátorom és kollegáim bátorítása nagyban hozzájárult, hogy belevágjak.

A kurzus egy hétig tartott, kifejezetten nyelvtanulásra koncentrált ezen belül az olvasás és írás fejlesztésére és a fakultatív témák választására, feldolgozására. A tanfolyam interaktív és társalgásorientált volt. A nyelviskola Dublin központjában volt, 19-22, Dame St, Dublin 2, D02 E267. Az országot és az iskolát is a sokszínűség jellemezte. Nagyon sok náció találkozott az iskolában és volt jelen Dublinban. Az ír emberek nagyon kedvesek és segítőkészek voltak, teljes természetességgel fogadták be a hozzájuk érkező külföldieket. 

A képen személy, fal, modellt állás, személyek látható

Automatikusan generált leírás

A nyelviskola a tanfolyam előtt egy órás online tesztet töltetett ki, majd az iskola első napján személyesen is szóbeli felmérést végzett, hogy mindenki a megfelelő csoportba kerülhessen. Én két brazil, egy bolíviai, egy török, egy el salvadori, egy magyar tanulóval kerültem egy csoportba, akik nagyon kedvesek voltak. Nyelvtudásunk hasonló volt, így mindenki mert beszélni. A tanfolyam minden nap 9.00 – 13.30-ig tartott, 2 szünettel. Az iskola nyelvkönyvet és munkafüzetet biztosított számomra.

Képzés során a folyékonyságot négy készség – írás, beszéd, hallás, olvasás- terén fejleszthettük. Változatos munkaformák segítségével és feladatokkal érdekes témákat dolgoztunk fel. Meglévő nyelvtani ismereteinket felelevenítettük és különböző feladatok segítségével elmélyítettük. Központi szerepet kapott a beszéd, amely során fejlődött a helyes kiejtésem. Az ír tanár nagyon kedves és segítőkész volt. Bátorságot és önbizalmat adott, annak ellenére, hogy szükség esetén javította hibáimat. Az órák jó hangulatban és fesztelenül zajlottak. Több alkalommal kínált az iskola fakultatív közösségi programokat. 

Írországi látogatásom alkalmával bejártam a fővárost, megnéztem a hely nevezetességeit (Trinity College, Temple Bar, National Gallery of Ireland, Guinness Storehouse). Elkirándultam a tenger partján lévő kisebb városokba (Howth, Sandymount, Bray, Greystones, Malahide), rendkívül gazdag élővilággal rendelkezik, amely csodálatos. Láthattam fókákat is. 

A városnézések és a kirándulások alkalmával tömegközlekedési eszközökön utaztam, és megkóstoltam a helyi jellegzetes ételeket és italokat is, amelyen nagyon finomak voltak (kávé, hagyományos ír reggeli). 

A képen étel, tányér, asztal, reggeli látható

Automatikusan generált leírás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük