Írta: Gorzóné Terenyi Zsuzsanna – Erasmus+ Beszámoló – ETI iskola

2022 július havában Máltára utaztam az Erasmus + program keretében az ETI iskola továbbképzésén. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy az ember egyedül neki vágjon a nagy világnak, de a koordinátorom és kollegáim bátorítása nagyban hozzájárult, hogy belevágjak.

A kurzus egy hétig tartott, kifejezetten nyelvtanulásra koncentrált ezen belül a folyékonyságra. A tanfolyam interaktív és társalgásorientált volt. A nyelviskola St. Julian’s-ban volt, amely az ország egyik legdinamikusabban fejlődő része. Nagyon sok nyelviskola található itt, és vannak olyan külföldi diákok akik hónapokra jönnek tanulni. A máltai emberek pedig türelemmel, segítőkészséggel állnak a külföldi diákokhoz. Számukra ez természetes. Legalábbis én ezt tapasztaltam.  A turisták inkább a kaszinó és a nyüzsgő éjszakai élet miatt látogatnak ide. 

A nyelviskola a tanfolyam előtt egy órás online tesztet töltetett ki, hogy mindenki a tudásának megfelelő csoportba kerülhessen. Én három lengyel és egy svájci kollégával kerültem egy csoportba, akik nagyon kedvesek voltak. Nyelvtudásunk hasonló volt, így mindenki mert beszélni. A tanfolyam minden nap 9.00 – 14.30-ig tartott, 2 szünettel.

 Képzés során a folyékonyságot négy készség – írás, beszéd, hallás, olvasás- terén fejleszthettük. Hiteles anyagokkal aktuális témákkal foglalkozó webhelyekkel ismerkedtünk meg. Ami számomra a legelőnyösebb volt, hogy a gyakorlati kommunikáció rutinosabban menjen. Sokat gyakoroltuk a kiejtést, ami egy anyanyelvi tanárral különösen hasznos volt. Nagyon kedves és segítőkész volt. Bátorságot és önbizalmat adott.

Először ice-breaker beszélgetéssekkel kezdtünk, majd további a hétköznapokban hasznos témákba (Introduction, Writing visting friends, Holydays,Internet, Travel, Describing people, Dishes,Maltese Culture) merültünk bele és a témához köthető kifejezésekkel és nyelvtani résszel foglalkoztunk. Saját nyelvi tudásunkat fejlesztettük; idiómákkal, phrasal verb-ekkel, mindennapi életben hasznos kifejezéseket sajátítottunk el. 

Az iskola szervezésében két alkalommal is volt lehetőségünk városnézésre menni. Az egyik a fővárosba invitált, Valettába, amely Málta kulturális központjának is mondható, de ezt egyedül fedeztem fel. Egy egész napot töltöttem ott. A másik amit az iskola által néztem meg, pedig Mdina a régi fővárosba, ahol egy profi idegen vezető mesélt nekünk a város történetéről, és mutatta meg a helyi nevezetességeket. Szabadidőmben felfedeztem Málta egyéb szépségeit: a csodálatos tengerpartokat, homokos és köves részeket. Egyedül utaztam el a Kék Lagúnához amely Málta testvér szigetére, Gozo-ra és Comino-hoz. A Kék Lagúna a Világörökség része, meseszép és leírhatatlan volt a tenger színjátéka. St Julian’ s Sliema városrészeit szintén egyedül jártam be. Málta helyi finomságát is volt alkalmam kipróbálni a pastizzit. Sajtos, borsópürés, és csirkehusis ízben is. 

Gorzóné Terenyi Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük