Írta: Gledura Katalin

2022. július utolsó hetében felejthetetlen élményben volt részem Reykjavíkban, az Erasmus program keretében.

Biológia szakos tanárként a klímaváltozással, a fenntarthatósággal kapcsolatos kurzusra jelentkeztem. Az egész világot érintő problémáról, változásról van szó, amivel az iskolai nevelésben is foglalkoznunk kell. A kurzuson 13-an voltunk, különböző országokból, legtöbbjük spanyol.

A képzés naponta 9.00-14.00 óráig tartott egy városi hotel konferencia termében.

Kezdetben mindenki bemutatta saját országát illetve iskoláját. Sok érdekes páros és csoportos feladatot kaptunk, ami néha a különböző nyelvi tudásszint miatt kihívást jelentett. Nemcsak tantermi óráink voltak, hanem a témához kapcsolódóan vittek bennünket különféle bemutató helyekre, kiállításokra, múzeumokba.

Izland rengeteg csodát rejteget, a délutánokat és az estéket az ország felfedezésére fordíthattam. Földrajzi elhelyezkedéséből adódóan itt nyáron szinte nem megy le a nap, végig világosság van.

Reykjavíkban nyáron, a turistaszezon ellenére sincs tömeg, de egyébként is alacsony a népsűrűség. A hőmérséklet 12-15 fok, és sokat esik az eső. Városi és távolsági buszok közlekednek, de más tömegközlekedési eszköz nincs. A városon belül mindenhova gyalog mentem, élveztem a tiszta friss levegőt, még az esőt is. Szinte minden nap utaztam túrabusszal is, lehetett jelentkezni különböző hosszúságú utazásokra. Így jutottam el gyönyörű vízesésekhez, gejzírekhez, vulkánhoz, és lagunához, amiben fürödni is lehetett.

Izlandon minden nagyon drága, viszont a világ „legzöldebb” országa, ami azt jelenti, hogy szinte 100%-ban megújuló energiát használ fel. A geotermikus és a vízenergia ami kifogyhatatlan mértékben az ország rendelkezésére áll. Ez a fűtés és melegvíz forrása is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük