Írta: Gorzóné Terenyi Zsuzsi – Élmény beszámoló – Málta – ETI Málta – https://etimalta.com/ –
2023. július 31. és augusztus 4. között módszertani képzésen vettem részt Máltán. St Julian’s nyüzsgő belvárosában az ETI iskolájában Lorenza csoportjában kerültem. Lorenza egy rendkívül vidám mosolygós természetű személyiség volt, aki azonnal jó hangulatot varázsolt a 10 fős csoportokban. Szakmai felkészültsége, tapasztalata mindennap inspiráló hatással volt rám. A kurzus résztvevői lelkes színes egyéniségek, akikkel hamar megtaláltam a közös hangot és ezáltal Szlovákia, Csehország és Spanyolország szokásait és módszereit is megismerhettem.
A kurzus nagyon jól fel volt építve. Az első nap a 21 századi tanulókkal kapcsolatos hozzáállás és gondolkodás volt a téma, amit szükséges megváltoztatni ahhoz, hogy a mai gyerekeket a lehető legjobb oktatásba részesítsük. A tanulási stílusok és a 8 intelligencia tehetség támogatása nagyon fontos a gyerekek szempontjából és a tanításban is figyelembe kell vennünk. A tanulási módszerek mellett, játékokat, dalokat, internetes eszközöket és weboldalakat ismerhettem meg. Az új lehetőségek tárházát mi is kipróbáltuk és sok gyakorlatot is eljátszottunk. Az angol nyelv tanításán kívül más tantárgyakba is beépíthetők a megismert módszerek. Az egyik játék a hógolyó volt. A tanárnő feltesz egy kérdést. Mindenki felírja a választ egy cetlire, majd papírgolyót formál belőle. Egymással szemben felállunk és “hógolyózunk”. Majd mindenki választ 2 “hógolyót” kinyitja, elolvassa és meg kell keresni a gazdáját.
Mindennap volt házi feladat, ami Málta történelméről és látnivalóról szólt. Legjobban az interneten használható feladatok, játékok tetszettek. A mai felgyorsult világban, a gyerekek sokkal jobban motiválhatóak ezekkel a játékokkal és észre se veszik, de sokat tanulnak közben. A beszélgetés és szövegértés feldolgozó órákon a kooperatív tanulási módszerek fontosságát emelném ki.

A képen fal, lábbelik, ruházat, Rövidnadrág látható

Automatikusan generált leírás

A nyelviskola 3 opcionális kirándulást ajánlott. Valetta, Mdina városának vezetett bemutatását, illetve egy 1 napos kirándulást Marsaxlokk városába és a Blue Grotto természeti csodájához. A Blue Grottohoz egy kurzus társammal mentem el a tanítás után. Málta déli partjainál, a Wied -iz-Zurrieq nevű öbölnél található és innen indulnak a hagyományos máltai kishajókkal a turisták. A színes csónakok egyszerre 8-10 utast visznek kb fél órás útra. A 7 barlangból álló sziklarendszernél a tenger többféle kék színében gyönyörködhetünk.
A kint tartózkodás többi napja alatt önállóan fedeztem fel Málta történelmi és természeti szépségeit. A kurzus végére az angol nyelv tudásom sokat fejlődött. Új ismeretségekkel, nemzetközi kapcsolatokkal is gazdagodtam. Összességében elmondhatom, hogy nagyon sok területen fejlődtem, új ismeretek kaptam és a munkában hasznosíthatom a későbbiekben. Nagyon örülök, hogy ilyen jól szervezett iskolában tanulhattam egy remek és tapasztalt tanártól, egy vidám és lelkes csapat tagjaként.
Budapest, 2023.augusztus 8.
Gorzóné Terenyi Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük